Klauzula informacyjna na podstawie RODO

 Na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), Dz.U.UE.L.2016.119.1 (dalej: RODO)

informujemy, że:

Administratorem danych osobowych ucznia i jego rodziców (opiekunów prawnych) jest Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy nr 3 z siedzibą w Warszawie przy ul. Patriotów 90;

  • w sprawach z zakresu ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt z inspektorem ochrony danych pod adresem: mbfo.iod@um.warszawa.pl, tel. 22/277 47 19;
  • dane osobowe ucznia oraz jego rodziców (opiekunów prawych) są przetwarzane w celach wynikających z przepisów prawa a zawłaszcza ustawy Prawo oświatowe, ustawy o systemie oświaty, ustawy o systemie informacji oświatowej oraz aktów prawnych wydanych na podstawie tych ustaw, w tym zwłaszcza dla zapewnienia uczniowi opieki i nauki w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym nr 3, dokumentowania jej przebiegu, realizowania praw i obowiązków ucznia wynikających z przepisów prawa, przy czym podstawę przetwarzania danych osobowych na gruncie RODO stanowią przede wszystkim art. 6 ust. 1 lit. c, e i f oraz art. 9 ust. 2 lit. g tego rozporządzenia; niekiedy podstawą prawną przetwarzania danych osobowych przez Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy nr 3 może być dobrowolna zgoda na przetwarzanie danych uzyskiwana na zasadach określonych w art. 6 ust. 1 lit. a lub art. 9 ust. 2 lit. a w związku z art. 7 RODO;
  • odbiorcą danych osobowych mogą być:
  1. organy władzy publicznej i podmioty uprawnione do tego na podstawie przepisów prawa;
  2. uprawnione podmioty dostarczające Młodzieżowemu Ośrodkowi Wychowawczemu nr 3 obsługi księgowej, informatycznej lub prawnej na podstawie stosownych umów;
  3. podmioty organizujące olimpiady, konkursy i inne wydarzenia edukacyjne, w których uczeń bierze udział;
  • dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej, a gdyby miało się to odbywać, pozostanie zgodne z zasadami wynikającymi z RODO;
  • dane zgromadzone w związku z wychowaniem i nauczaniem w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym nr 3 będą przechowywane przez okres wynikający z przepisów prawa;
  • uczniowi lub jego rodzicom (opiekunom prawnym) przysługuje prawo dostępu do danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia, a także prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO;
  • uczniowi lub jego rodzicom (opiekunom prawnym) przysługuje prawo do wniesienia sprzeciwu, którego realizacja uzależniona jest od spełnienia kryteriów wynikających z art. 21 RODO, osobom tym przysługuje również prawo do przenoszenia danych, ale jego realizacja zależy od spełnienia warunków określonych z art. 20 RODO;
  • w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym nr 3 nie dochodzi do wyłącznie zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani do profilowania, o których mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO, co oznacza, że żadne decyzje dotyczące ucznia, jego rodziców (opiekunów prawnych) nie zapadają wyłącznie automatycznie oraz że nie buduje się żadnych profili tych osób;
  • jeśli przetwarzanie danych osobowych narusza obowiązujące przepisy prawa możliwe jest wniesienie skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych;
  • podanie danych ucznia oraz jego rodziców (opiekunów prawnych) jest obowiązkowe wówczas, gdy wynika to wprost z przepisów ustaw, o których wyżej mowa lub rozporządzeń wydanych na ich podstawie, w pozostałym zakresie nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem umożliwiającym realizację praw i obowiązków wychowanka i ucznia w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym nr 3.

partnerzy
Miejski park krajobrazowy w otwocku Związek harcerstwa polskiego MOPS Parafia miedzeszyn Dzielnica wawer Służba zdrowia Poradnia Pedagogiczno psychologiczna WAWER Straż Miejska Policja

Kontakt

Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy nr 3 im. Dr Grzegorza Maja

Adres
ul. Patriotów 90
04-844 Warszawa
Email
E-mail: mow3@mow3.waw.pl
Telefon
Tel: tel / fax : +48 22 872 92 97

O nas

Ośrodek prowadzi zintegrowaną działalność dydaktyczną, wychowawczą i opiekuńczą zapewniającą właściwe warunki rozwojowo – wychowawcze, resocjalizację i socjalizację wychowanków oraz przygotowanie ich do samodzielnego życia.

Więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z najnowszymi aktualnościami

© 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: vertesdesign.pl